Το Καματερό και ο Άρης Θεσσαλονίκης είναι οι δύο ομάδες που κέρδισαν το εισιτήριο ανόδου στη μεγάλη κατηγορία του Χάντμπολ Γυναικών, από τα μπαράζ που πραγματοποιήθηκαν από 7 – 9 Απριλίου 2017, στο κλειστό του ΕΑΚ Βόλου.

Το πρώτο εισιτήριο το πήρε η ομάδα του Καματερού η οποία κέρδισε αρχικά την ομάδα του Άρη στον αγώνα της Παρασκευής 7 Απριλίου με σκορ 24 – 15, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπόρεσε να αντισταθεί μόνο μέχρι το πρώτο ημίχρονο (14 – 10 για το Καματερό).  Στο Σαββατιάτικο αγώνα που ακολούθησε η ομάδα του Καματερού κέρδισε με 29 – 17 την ομάδα του Δημοκρίτειου Κομοτηνής, σε ένα παιχνίδι που ήταν αμφίρροπο μέχρι το πρώτο 20λέπτο όταν το Καματερό προηγούταν με 11 – 10. Κατόπιν η ομάδα του Καματερού πάτησε …γκάζι για να ξεφύγει με διαφορά 7 τερμάτων στο ημίχρονο (18 – 11) και να ολοκληρώσει την νίκη της με ένα ακόμα πιο εύκολο δεύτερο ημίχρονο.

Στον αγώνα της Κυριακής κρίθηκε το δεύτερο εισιτήριο, με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης να επιβάλλεται με σκορ 28 – 21 επί της Θρακιώτικης ομάδας. Η ομάδα της Κομοτηνής αν και προηγήθηκε με 0 – 3, δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά στο σκορ, με τον Άρη να ισορροπεί το παιχνίδι να ισοφαρίζει το σκορ και να παίρνει διαφορά 5 τερμάτων στο ημίχρονο (10 – 15). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης διεύρυνε την διαφορά και πήρε εύκολα την νίκη.

Η ομάδα του Καματερού επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία μετά από απουσία ενός έτους, είχε αγωνισθεί την περίοδο 2015 – 16, ενώ ο Άρης που μετράει 13 ήδη συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, επιστρέφει μετά από απουσία 6 ετών μια και τελευταία περίοδος που αγωνίσθηκε ήταν τη περίοδο 2010 – 11. Η ομάδα της Κομοτηνής η οποία μετά από 7 χρόνια επαναδραστηριοποίησε  το τμήμα του Χάντμπολ, παρουσίασε ένα ελπιδοφόρο σχήμα που αγωνίσθηκε με σθένος, παρόλες τις δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό πως κατέβηκε στα μπαράζ με μόνο 10 αθλήτριες.